Uit onderzoek van Price Waterhouse Coopers, gepubliceerd in 2015, blijkt dat momenteel slechts in circa 14-15% van alle gevallen van beroepsziektes daadwerkelijk een claim wordt ingediend bij de werkgever. Voorts bedraagt de gemiddelde behandeltermijn van deze zaken 5, 6 jaar of meer. Ter vergelijking; volgens de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) is de norm voor de afwikkeling van letselschadezaken maximaal 2 jaar. In ruim 90% van de gevallen lukt het ook om binnen deze termijn letselschadezaken af te wikkelen.
In geval van beroepsziektes is het bewijzen van het causaal verband tussen de letselschade en de huidige of vroegere werkzaamheden van de betrokkene echter veel complexer en daardoor tijdrovender dan in andere letselschadezaken. Daarnaast ervaren werknemers een hoge drempel bij het melden van een beroepsziekte en het indienen van een schadeclaim, omdat zij hun relatie met de eigen werkgever niet willen compromitteren. Resultaat hiervan is dat de problematiek latent blijft en (te) veel werknemers schade lijden, daarbij zonder goede begeleiding in een kwetsbare positie blijven en niet gecompenseerd worden voor de geleden en nog te lijden schade.
Met een Gedragscode voor de Afhandeling van Beroepsziekteclaims kan worden bereikt dat beroepsziekte-zaken worden afgewikkeld volgens tussen partijen afgesproken gedragsregels.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf definitief groen licht aan De Letselschade Raad voor het ontwikkelen van een Gedragscode Afhandeling Beroepsziekteclaims.
Wordt vervolgd…
Heeft u zoiets meegemaakt? Weet u niet zo goed wat nu te doen?
Voor vrijblijvend advies kunt u altijd even bellen of mailen met ons kantoor.
Check je Recht, Je hebt er Recht op!
(bron: DLR)