Wat kunt u het beste doen na het overkomen van letselschade?
Tip 1: Zorg voor politie ter plaatse ter vaststelling schuldvraag en betrokkenen
Waarom? Vooral in zaken waar de dader onbekend is, bijv. wanneer deze is doorgereden na het ongeval, is het een belangrijk onderdeel om de schadeclaim te onderbouwen richting een verzekeraar. Zorg dus ook altijd dat er politie bij komt als er sprake is van letsel. Zij maken vaak een politierapport of proces-verbaal op, welke weer als bewijs kan dienen. Vraag van getuigen een telnr. om ze evt. te kunnen bereiken voor een getuigenverklaring. Ook krantenknipsels of nieuwsberichten op het internet omtrent het ongeval dienen als onderbouwend bewijsmateriaal. Tegenwoordig kan men met een smartphone ook gemakkelijk foto’s ter plaatse maken. Maak (indien het letsel het toestaat) foto’s vd schade aan het voertuig en ook foto’s van “stille getuigen” zoals het kenteken van de veroorzaker, glassplinters/laksporen of remsporen op de weg.
Tip 2: Zorg dat u z.s.m. een (huis)arts consulteert
Waarom? Ter onderbouwing van de schadeclaim staat dan zwart op wit dat een arts uw klachten/letsel heeft beoordeeld. Ook als de klachten in eerste instantie wellicht lijken mee te vallen. Belangrijk is om binnen 24 uur een arts te hebben bezocht.
Tip 3: Bewaar alle medische informatie goed
Waarom? Medische verslagen van bijvoorbeeld de Eerste Hulp of Arbo-arts dienen ook om de schadeclaim te kunnen onderbouwen en het medisch dossier te vormen. Bewaar ook afsprakenkaartjes met daarop de namen en gegevens van de behandelend artsen en therapeuten. De ervaring leert dat men de namen vaak niet meer herinnert, zeker als u er maar een enkele keer op consult bent geweest.
Tip 4: Bewaar alle bonnetjes goed
Waarom? Alles kan als bewijsmateriaal gebruikt worden. De bonnetjes worden gebruikt om het juiste schadebedrag vast te stellen.
Tip 5: foto maken van schade na ongeval
Maak ter plekke met uw smartphone foto’s van de schade, de situatie en indien van toepassing, de betrokken kentekens.